Bokrecension: Skuggan av ett år av Hannah Richell

Dags för årets första bokrecension, Skuggan av ett år (The Shadow Year) av Hannah Richell (jag fick den i julklapp). Jag skulle beskriva den som ett relations- och mysteriedrama. Det är en berättelse med ett tydligt början och slut, som en film snarare än en tv-serie. Den är som barnboken Tordyveln flyger i skymningen, fast för vuxna.
 
 
Ni behöver bara kasta en blick på den snygga boken för att förstå att den är bra.
 
Men, var är den vanliga handduken som jag alltid har när jag recenserar böcker? Jag förstår förvirringen, men nytt år nya rutiner.
 
 
 
Boken är skriven ur två kvinnors perspektiv.
 
Lila, som nyligen förlorat ett barn, får en bit mark med en stuga vid en sjö, men hon vet inte av vem. Hon åker dit och fixar med den medan hon bearbetar sorgen och relationen till sin man. Och så måste jag nämna att hon har blondt hår (!), extremt ovanligt för en kvinnlig huvudperson (författaren är också blond, det kan ha ett samband). Utspelar sig i nutid.
 
Och Kat som tillsammans med några vänner, och sitt love interest idealisten & sociopaten Simon, ska bo i en övergiven stuga vid en sjö i ett år och live off the land. Utspelar sig 1980-1981.
 
 
 
Det är alltså den primitiva avlägsna stugan vid sjön i utkanten av Peak District som handlingen kretsar kring. Det är ett melankoliskt landskap och boken har en lite obehaglig stämning.
 
 
 
Var boken utspelar sig, förutom någon stickare till Buckinghamshire som jag inte märkt ut på kartan. Till höger ser ni fröställningar av Judaspenningar, lila blommor som jag inte känt till före denna roman.
 
 
 
Ja vad kan jag säga mer, den här boken har gjort mig till en sämre människa. Den har fått mig att försumma mitt barn och ljuga för min man. Jag har hittat på all världens ursäkter för att smyga iväg med min bok! Det varade dock inte så länge eftersom jag läste så mycket.
 
Jag märker hur mycket jag saknat känslan av att vara fast i en bok. Men vilken tomhet denna förälskelse lämnade efter sig, jag kan inte förstå att det är över.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0